събота, 11 декември 2010 г.

Спадът в строителството се е забавил през октомври

Продукцията в сектор „Строителство” през октомври 2010 г., изчислена въз основа на сезонно изгладени данни, бележи намаление с 0,1% спрямо предходния месец, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).
Календарно изгладените данни показват спад от 10,7% на строителната продукция през октомври 2010 г. в сравнение със същия месец на 2009 година.
За септември бе отчетен месечен спад от 1,1% и 13,1% на годишна база.
На месечна база продукцията от строителство на сгради през октомври бележи намаление от 1,1%, изчислено от сезонно изгладени данни, докато при гражданското/инженерното строителство се наблюдава увеличение с 0,9%.
На годишна база намалението на строителната продукция през октомври 2010 г. се определя предимно от отрицателния темп в сградното строителството, където спадът е 18,7%, изчислен от календарно изгладени данни, докато при гражданското/инженерното строителство се наблюдава увеличение с 4,7%.
За изчисляване на индексите се използва получената информация за отработеното време в строителството от месечно извадково наблюдение на строителни предприятия, чиято продукция надхвърля 75% от общата строителна продукция в страната