събота, 21 юни 2014 г.

Геотермално съоръжение отоплява първата „зелена” гара в Германия

В град Хорем в близост до Кьолн започна да функционира първата „зелена" жп гара в Германия, пише Агенция КРОСС, позовавайки се на Ingenieur.de.
Освен високотехнологичен, проектът на стойност 4,3 млн. евро е и изключително екологичен.
Сградата на гарата има площ от 620 кв. м и през нея дневно преминават средно 12 хиляди пътници. Тя е разположена така, че вътре да прониква възможно най-много слънчева светлина. В сърцето й се намира зала от 250 кв. м без колони и разделителни стени. Повече от половината от фасадата са прозорци. Това прави ориентацията в сградата по-лесна, допринася за затоплянето й през зимата и спестява електричество за осветление.
Енергията, необходима за функционирането на гарата се осигурява от слънчева инсталация с размер 340 кв. м, която се намира на покрива и доставя годишно около 31000 кВт/ч електричество. Излишъкът се насочва директно към общата електрическа мрежа. За отоплението се използва земната топлина, като десетте сонди на геотермалното съоръжение се намират на 100 м надолу в земята. Освен всички тези екологични технологии, има и система за събиране на дъждовна вода, с която се пълнят казанчетата на тоалетните в „зелената" гара.
Източник и илюстрация: www.cross.bg