сряда, 19 ноември 2014 г.

Скоро домовете ще говорят и четат

В близкото десетилетие технологиите ще променят съществено домовете ни, смятат повечето анкетирани в глобално проучване на компанията McAfee, озаглавено „Safeguarding 2025”, пише "TechNews.BG".
Над половината (56%) участници вярват, че след 11 години ще се появят домове, които могат да говорят и четат. 68% пък предполагат, че в бъдеще техните хладилници ще могат да контролират количеството на продуктите и автоматично да запълват изчерпаните наличности.
Повечето анкетирани (82%) са убедени, че след няколко години домашните охранителни системи ще бъдат свързани с мобилните устройства. Същевременно, 73% от хората се опасяват, че в близките десет години семействата им ще пострадат от хакери.
още по темата
Над две трети (68%) от анкетираните смятат, че след 11 години най-разпространеното устройство ще бъде смарт часовникът. Според 57% от участниците в проучването, в домовете ще се появят кухненски прибори с връзка към интернет.
Очакват се също така сериозни промени в организацията на работното място. Всеки четвърти (26%) анкетиран смята, че ще работи отдалечено от дома си, докато 74% очакват появата на роботи и системи с изкуствен интелект, които ще им помагат в работата.
66% от анкетираните вярват, че в бъдеще ще получават достъп до данни с помощта на технология за разпознаване на глас или черти на лицето. 42% пък са на мнение, че към 2025 г. ще могат да отключват своите устройства чрез сканиране на ретината на очите, а 31% очакват тази операция да се изпълнява чрез сканиране на отпечатъци от пръсти.
Повече от две трети (68%) от хората предполагат, че носимите устройства ще предават данни за здравето им директно на лекаря, което ще им спести посещението в болница. 36% от анкетираните вярват, че ще се появят онлайн системи за проверка на здравето им с помощта на датчици, закрепени към тялото.
Източник и илюстрация: http://technews.bg