петък, 9 септември 2016 г.

Край на чакането за скица в общините с кадастър

От октомври общинските служби и държавна администрация, включително нотариусите, ще бъдат задължени законово и няма да имат правото да връщат гражданите за скици, пише ИА "КРОСС".
Това съобщи по време на блиц контрола пред членовете на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление ресорният министър Лиляна Павлова.
Павлова заяви, че със законовите промени в кадастъра се слага край на разхождането по институциите и изтъкна, че всеки нотариус, всеки съдия по вписванията ще може да принтира скици. Така ще се спести ходенето по институции за гражданите и разхождането им от град в град в случай, че имат имот в друго населено място.
Лиляна Павлова изтъкна, че в момента около 22% от територията на страната има кадастрално покритие. С промените в Закона за кадастъра и имотния регистър започва поетапното обединяване на двата регистъра, създаването на единния орган в лицето на Агенцията по кадастъра.
„В края на този процес очакваме да имаме почти 95% кадастрално покритие, което ще промени драстично обслужването и дигитализирането на кадастралните данни в цялата страна", изтъкна министър Лиляна Павлова.
По думите й всеки един гражданин или фирма, който отиде при нотариус или в община, за да получи каквато и да е административна услуга, за която се изисква скица, администраторът или нотариусите ще разпечатват сами скицата, която получават от агенцията, ще я подпечатват със собствения си печат, с което тя вече става валиден документ.
„От тук нататък няма да има нужда гражданите да обикалят за скица и после да се връщат. Скицата вече ще е по-електронен път и чакането по няколко часа ще приключи октомври", коментира министър Павлова.
По думите й за изграждането на цялостна кадастрална карта на страната са предвидени 12 млн. лв.
С промените се въвеждало и така нареченото „ЕГН на имотите". По този начин ще може да се проследява кои са собствениците на даден имот през годините, а с това да се сложи и край на злоупотребите от страна на имотната мафия.
„Измамите с имоти са сериозен проблем. Над 15 години се отлагаше тази реформа и аз се радвам, че вече е факт", категорична бе Павлова.
Източник: www.cross.bg