вторник, 19 октомври 2010 г.

Пазара на недвижими имоти през третото тримесечие на 2010

Обемите от сделки през третото тримесечие не успяха да се върнат до нивата от март и април, които по данни на агенцията за имоти „Бългериан Пропъртис” бяха рекордни за периода от началото на кризата.
В същото време от компанията отчитат, че в различните пазарни сегменти се забелязват и различни тенденции - от задържане и ръст на цените и обемите от сделки до спад. „Все още няма убедителни и ясно изразени тенденции за започващо възстановяване, което още веднъж показва, че излизането на пазара от кризата най-вероятно ще бъде продължителен процес”, коментират от „Бългериан Пропъртис”.
Продажби на имоти в София
Средната цена на продадените апартаменти в София за третото тримесечие на 2010 е 840 евро на кв. м. по данни на „Бългериан Пропъртис” , което с 30 евро по-малко в сравнение с предходните три месеца. На база реално сключени сделки цените на апартаментите в столицата са намалели с 3.5% за периода юли – септември спрямо второто тримесечие на 2010. За сравнение на годишна база спадът е от 11%.
Най-ниската средна цена на продадените апартаменти в София е била измерена от „Бългериан Пропъртис” през август – 740 евро на кв. м. заради голямото търсене на по-евтини апартаменти. През септември обаче от компанията отчитат оживяване на търсенето на луксозни апартаменти, което е довело и до увеличаване на средната цена на продадените в София апартаменти до 977 евро на кв. м.
Средната цена на продадените апартаменти през третото тримесечие е 70 750 евро, което е с 18% по-малко в сравнение с предходните три месеца.  От „Бългериън Пропъртис” отчитат, че в много от случаите до сделки се стига едва след договаряне на намаление на цената в рамките на 5-10%.
„Обемът на продажбите в София през третото тримесечие се увеличава с 10% спрямо второто на 2010. Определено през това лято пазарът беше по-активен от традиционното отпускарско  затишие, което сме наблюдавали през предходни години”, коментират от агенцията за имоти.
Наеми на имоти в София
Средната наемна цена на апартамент в София през второто тримесечие на годината е 520 евро по данни на „Бългериан Пропъртис”. Това е ръст от 8% на база предходните три месеца, като наблюденията на агенцията показват, че повишението се дължи на активизиране на интереса и сключване на сделки с наеми в по-високия ценови сегмент.
В момента интересът към наеми е насочен към най-ниския и най-високия ценови клас, а именно съответно между 200 и 400 евро на месец и между 700 и 900 евро на месец. Традиционно през третото тримесечие е имало значително увеличаване обема на сделките за наемане на жилище.
Жилищни имоти в останалите градове
През последните месеци се забелязва активизация на продажбите в по-малките областни градове като Бургас, Пловдив, Велико Търново и др. Покупки на апартаменти в тези градове се сключват на цени между 25 000 и 40 000 евро. при средна цена около 500-600 евро на кв.м. Изключение прави Варна, където се цените се движат около 920 евро.
По данни на „Бългериан Пропъртис” средните цени на кв. м. на продадените апартаменти в Бургас и Пловдив са 650 евро, докато в Стара Загора и Велико Търново те са 550 евро.
Ваканционни имоти
През третото тримесечие на 2010 е отчетен ръст средно от 20% на годишна база на реализираните продажби на имоти по Северното и Южното Черноморие. Преобладаващи са сделките за апартаменти между 20 000 и 40 000 евро.
Средната цена на продадените през изминалите 3 месеца апартаменти в района на к.к. Слънчев бряг е 38 000 евро. Средната цена на кв.м. на продадените апартаменти е 510 евро, като цените на кв.м. варират между 370 и 770 евро на кв.м. В по-ниския ценови клас са апартаменти близо до „Слънчев бряг” или необзаведени, а над 500 евро на кв.м. са предимно напълно завършени и обзаведени апартаменти в курорта.
От „Бългериан Пропъртис” отчитат, че всъщност няма промяна в ценовите нива на продадените апартаменти по морето през това лято в сравнение както с миналата година, така и с предходните тримесечия.  „Има увеличение в броя на реализираните продажби, което е добър индикатор за активизация на този силно засегнат от кризата пазарен сегмент”, коментират от агенцията.
Продажбите на апартаменти в Банско остават на същите нива като през пролетта на 2010 и съответно на средни цени от 650 евро на кв.м. и средна продажна цена на апартамент от 41 100 евро.
Селски имоти
Средната цена на продадените селски имоти през третото спрямо второто тримесечие на тази година намалява с 20% до 11 630 евро.
Обемът на реализираните сделки пък отчита спад от 13%. Според специалистите от „Бългериан Пропъртис” това е нетипично за лятото, което традиционно е активен сезон за продажба на селски имоти.
За деветмесечието на година обаче е калкулиран ръст на сделките със селски имоти от 43% на годишна база.
Източник: http://www.jobs.bg/