вторник, 29 ноември 2011 г.

80% от работещите не си харесват професията

Осемдесет на сто от работещите твърдят, че са избрали грешната професия, сочат данни на американско проучване, цитирани от Балканския институт по труда и социалната политика, информира Агенция КРОСС. Половината от анкетираните заявяват, че са неудовлетворени от работата си.
Професионално да се ориентират възрастните - това означава да имат смелостта да сменят професията си, ако преценят, че не е за тях. Председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков разказва за световния опит:
"Китай прави първото ориентиране на своите граждани на 4-5-годишна възраст, а една държава като Щатите, като Южна Корея прави последното ориентиране три-четири години преди излизане в пенсия. Ние имаме документите, имаме стратегиите, имаме плановете, ние нямаме традициите, навика професионално да правят професионалното ориентиране. Май че звучи като екзотика в момента."
Хората трябва да намерят мястото си, убедена е Галина Бончева от института, информира БНР.
Ако метеш, трябва така да го правиш, че след теб нищо да не остава и хората да си кажат: "Денят ми започва хубаво, защото минавам на място, където някой е почистил.", добави Бончева. 
На работодателите все по-често ще им се налага да работят с възрастни хора, обяснява Нейков. Призовава да не се подценяват и пенсионерите:
"Тези хора ще продължават да бъдат активни, ще искат отново и отново да проверят дали знанията и уменията им са насочени в правилната посока. Животът продължава, идват страшно хубави години, след като се пенсионира човек. Да не се предават, те не са аутсайдери."
Източник: http://www.cross.bg