вторник, 1 ноември 2011 г.

Smart мрежите в енергетиката облекчават потребителите

Заместването на обикновените електропреносни мрежи с “умни” е начин да постигнем енергийна независимост на страната и гъвкавост в разпределението в услуга на потребителите, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриване на Третата годишна конференция “Интелигентни мрежи за пренос и разпределение”, информира GreenTech.BG.
Въвеждането на “умни мрежи” е част от стратегията на ЕС и политиката на МИЕТ за ефективност в сектора, развитие на конкурентен пазар и защита на интересите на потребителите. “На практика целим да привлечем инвестиции от бизнеса, но и да направим “умните мрежи” лесно приложими в домакинствата, без да носят финансова тежест за тях”, каза Трайков.
В “Националния план за действие за енергията от възобновяеми източници” е предвидено изграждането на “умни мрежи” в България да започне от 2012 г., припомни министърът. Така операторите ще управляват по-ефективно мрежите, производителите ще бъдат по-информирани за нуждите, а достъпът до възобновяема енергия ще бъде допълнително подобрен и разширен.
Доставчиците ще подобряват услугите си, а потребителите ще станат активен участник по веригата. Възможността да следят собственото си потребление в реално време е стимул за клиентите на енергийната система да пестят повече – поне 10% само от по-доброто управление на потреблението, заяви министърът.
През април тази година Европейската комисия разшири политическата рамка за развитие на умните мрежи в ЕС, като дефинира своеобразен екшън план. Първите общи европейски технически стандарти за “умни мрежи” трябва да бъдат приети до края на 2012 г.
Част от този план е и насърчаването на производството на електромобили и масовото им навлизане на пазара. Това е сектор с огромен потенциал за българската икономика и част от усилията ни за устойчив растеж с грижа към околната среда, каза още Трайков. Той отново изтъкна, че електромобилите и “умните мрежи” са взаимно свързани и реализират значителна синергия.
Министърът допълни, че специализираната работна група, в която съпредседател е и екоминистър Нона Караджова, ще предложи стимули и нормативни промени, които да отворят вратите пред електромобилите в България и като индустрия, и като потребление. Мерките ще облекчат например таксите при първоначална регистрация на този вид коли, възстановяване на ДДС, въвеждане на екокомпонента при определяне на годишната данъчна основа, облекчения за производителите на зарядна инфраструктура, преференции при движение и паркиране и др.

Информация и илюстрация: http://www.greentech.bg