вторник, 21 септември 2010 г.

Строителство: Държавни поръчки за 5 млрд лв през 2011 г.


В условията на криза решението е да се инвестира в проекти с най-голяма добавена стойност и това са магистралите, които имат феноменален ефект за икономиката, каза министър Росен Плевнелиев
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев
Строителният бизнес ще може да разчита на държавни поръчки на стойност около 5 милиарда лв през 2011 г., съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
Средствата, предвидени за инвестиции в строителни дейности, са по линия на Министерството на околната среда, Министерството на регионалното развитие и Министерството на транспорта, на общините и по оперативните програми на Европейския съюз.
Останалото ще зависи от частния сектор и от възможностите му да инвестира, да поема рискове и да строи, подчерта министър Плевнелиев. Днес той откри новата учебна година в Университета по архитектура, строителство и геодезия.В условията на криза решението е да се инвестира, а не да се харчи, малкото ресурс, с който разполагаме. Влага се в проекти с възможно най-голяма добавена стойност и това са магистралите, които имат феноменален ефект за икономиката, каза Росен Плевнелиев.
Той посочи, че бюджетът на ведомството за следващата година е изключително ограничен. От 13 политики, за които отговаряме, в 11 практически няма да можем да провеждаме никаква политика, заяви министърът.
Като пример той посочи ограничените средства за ВиК сектора - 5,5 млн.лв, свлачищата - 1,2 млн.лв, за решаване на проблемите на ромите - едва 50 000 лв.още по темата
В този смисъл следващата година ще е нулева година от гледна точка на строителството в подобни сектори, като целта е поне да се подготвят проекти в тези области, каза Плевнелиев.
Разчетите на министерството показват, че могат да бъдат разплатени между 590 и 900 млн. лв по оперативна програма "Регионално развитие" през 2011 г., уточни министърът. Тези 900 млн. лв са сметнати на базата на възможностите бенефициентите да могат да получават по-големи аванси - до 35%.
В случай, че се мине на нормални аванси от 5-10%, ще бъдат разплатени 590 млн лв., колкото финансовото министерство предлага за бюджета на МРРБ за тази дейност. При този вариант обаче не значи, че ще има спрени, неизпълнени или забавени проекти, каза министърът.
Той не изключи възможността за някои проекти през следващата година да има и по-високи аванси от нормалните. Всичко е въпрос на планиране, допълни Росен Плевнелиев.

Източник: VESTI.BG, 24 часа.